31 Ekim 2011 Pazartesi

dosya: Topuksuz topuklu

 Topuksuz topuklular olayı tam olarak nasıl ortaya çıktı bilmiyorum ama benim için, 2008'de Victoria Beckham'ın aşağıdaki PVC çizmeleriyle başladı diyebilirim, tabi o zamanlar Lady Gaga yoktu...

Topuksuz ayakkabılar fizik kurallarına karşı geliyor gibi gözükse de tam birer fetiş objesi ve inanılmaz albenisi var. Nasıl giyilir, nasıl yürünür tavsiyesi vermek isterdim ama takdir edersiniz ki pek çokları gibi stilettolar bile zaman zaman beni ürkütürken, bu ayakkabıları bulmayı, bulup da almayı, alıp da giymeyi düşünmedim. En iyisi bu iddialı ayakkabıları uzaktan takip etmek. Victoria Beckham'ın PVC çizmeleri Antonio Berardi, Lady Gaga'nın aşağıda gördüğünüz topuksuz bootieleri ise Norita Katatehana imzası taşıyor.


Aşağıdaki fotoğraf da Lady Gaga topuksuz ayakkabılarıyla düşerken çekilmiş. İbret olsun koydum, ikoncan olucam diye rezil olmayın. (Gaga rezil olmuş demiyorum, Lady Gaga düşünce rezil olmaz ama siz olabilirsiniz)


Aşağıdaki topuksuz ayakkabılar ise Guiseppe Zanotti tasarımı. Bu ayakkabılar topuksuzla dolgu topuk arasında geziniyor ve oldukça hoş bence. Biraz daha giyilebilir ve hala çekici. Lucy Hale'in bu ayakkabılar Cengiz Abazoğlu elbisesiyle kombinlediğini de eklemeden geçemeyeceğim, işin içinde bizden biri varsa geçemiyorum:) Sağdaki ise bir Disney yıldızı Victoria Justice. O da Zanotti'nin topuksuz ayakkabılarını tercih etmiş ama üzerine giydiği tuhaf buruşuk kağıt görünümlü elbiseyi hiiiçç beğenmedim söyleyeyim, ki kendisini de tanımam etmem zaten.



30 Ekim 2011 Pazar

ünlü pabuçlar: Kim Kardashian


Kim Kardashian, nam-ı diğer "Bayan (koca) Popo"dan zerre haz etmesem de bu ayakkabıları görmezden gelemedim.  Burberry Prorsum markalı 2010 kış sezonuna ait bu "Aviator" botlar benim en en en sevdiğim botlar listemin başında yer alabilir sanıyorum. Hem rahat, hem asi, hem çekici, hem sıcacık, hem kullanışlı, hem, hem... çok nitelikli bir çalışma.Kardashiancan bu botları altı kaval üstü şeşhane formatında pazar işi kıyafetleriyle kombinlemeyi uygun görmüş (o pazar işi kıyafetler binlerce dolardır ya neyse). Ben JLo'nun bayan popo olduğu dönemlerde yetişmiş bir genç olarak Kim Kardashian'ın şanına bir anlam veremiyorum ama yine de bu bot seçimiyle kendisini takdir etmekten alamıyorum kendimi. Aferin kız, gözümdeki gereksiz varlığına bir anlam kattın sonunda!


Burberry Prorsum "Aviator"

26 Ekim 2011 Çarşamba

trend: Glitter!

Sonbaharın soğuğu iyice içimize işlerken sezonun eğlence dolu ayakkabılarını ısrarla paylaşmaya devam ediyorum.Bu sezonun öne çıkan trendlerinden bir diğeri ışıltı. Sim desen her zaman değil, boncuk değil, taş değil bunun tanımı, bildiğin ışıltı. Sim de boncuk da taş da işlenmiş deri de kabulümüz yani. Trendin en dikkat çekici öncüsü Miu Miu şüphesiz. Banana heels (yani muz topuklar!?) denen bu kıvrık topuk modasını hayatımıza sokan Miu Miu'ları bu sezon pek çok ünlüde gördük. Sezonda başka markalarda da bu tarz ışıl ışıl ayakkabılar görmek mümkün. Hepimiz bütçemize uygun birer çift edinelim diyorum...
Miu Miu

Aperlai                                  Diego Dolcini

Jerome C. Rousseau                        Dolce & Gabbana
Versus                                   Roger Vivier

Simli ayakkabı giymek özen istiyor tabi, drag queen gibi gözükmek istemiyorsanız, ışıltınız ayakkabılarla sınırlı kalsın. Bakın Camilla Belle ve Thandie Newton'a ikisi de Miu Miu'larını göz yormayan floral elbiseleriyle tamamlamışlar. Hafif makyaj, doğal tonlarda veya az renk ile yapılmış kombinler bu ayakkabılara hakkını verecektir. Buraya not düşelim, Camilla Belle'in elbisesi de Miu Miu imzalı.
 




23 Ekim 2011 Pazar

ünlü pabuçlar: Chloe Moretz


Bugün ünlü pabuçlarda Chloe Moretz'in ayakkabılarını inceliyoruz. Kendisini 500 Days of Summer'daki esas çocuğun kardeşi velet olarak ya da daha da güzeli Kick-Ass'deki Hit-Girl olarak hatırlayabilirsiniz (Kick-Ass'i izlediğimden beri bu kız favori Hollywood veletlerimden). Bir de şöyle 13-14 yaşındaki kızları allayıp pullayıp kırmızı halıya koymasalar süper olacak. Chloe, Variety’s Power of Youth etkinliği için baştan aşağı Kenzo'lar giyinmiş. Ayakkabılar da yine Kenzo'nun bahar 2012 koleksiyonundan. Yani daha dükkanlara girmeden çoluk çocuğun ayağına düşüyor bu ayakkabılar (Hollywood'da ünlü olmak vardı...). Neyse konu Chloe olduğu için nefretimi kalbime gömüp kaldığım yerden devam ediyorum. Sandalet modelindeki bu ayakkabılar sade şıklığın, detaylardaki güzelliğin örneklerinden. Bakır topuğu ve alt tabanı, siyah iç tabanı, iri dikişleri, pembe halatsı bantları ve benzer tonlardaki deri detaylarıyla çok hoş bir uyum sağlanmış. Chloe Moretz'in de yaşına ve tarzına uygun bir seçim olmuş (bazen gerçekten çok boyuyolar ama bu kızı).

Nicholas Kirkwood sonbahar/kış 2011

Nicholas Kirkwood 1980 doğumlu (yani çok genç), Condé Nast Vivan Infantino ödüllü (yani çok başarılı), tasarım okulunu ayakkabı yapmayı öğrendiği ilk senesinden sonra bırakan (yani doğuştan yetenekli) bir ayakkabı tasarımcısı. Yeteneğini ve vizyonunu tartışmaya bile gerek yok. Phillip Treacy şapka tasarımı konusunda ne yapıyorsa, Alexander McQueen, Hüseyin Çağlayan hazır giyim için ne yapıyorsa Nicholas Kirkwood da ayakkabı için aynı şeyi yapmak istediğini söylemiş. Kendisine örnek aldığı isimler bile çizgisini belli ediyor. Sonbahar kış 2011 koleksiyonuna bakacak olursak, geniş bir palette çalıştığını söyleyebiliriz. Floral desenler, lazer kesim malzemeler, fütürist ya da romantik tasarımlar, benzersiz formlar, klasik modeller yani her zevke uygun ayakkabılar bulmak mümkün; ama, tabi ki Kirkwood çizgisi her modelde görülüyor. 


Öncelikle renk paletine bayıldığımı belirtmeliyim. Sonbaharın sıkıcı kasvetli havası sevgili Nicholascığımın koleksiyonuna uğramamış gibi (tamam tamam aslında uğramış da, ben en cafcaflılarını seçtim, ama yine de en optimist koleksiyonlardan). Ayrıca her Kirkwood ayakkabısında bulunan tasarımcının imzası formları, çizgileri görmek mümkün. Bu bence iyi bir tasarımcı için önemli noktalardandır ki kırmızı tabanı (Louboutin) ya da marka monogramı (Louis Vuitton) olmadan bile markasını belli etmesi tasarımın gücünü kanıtlar. Bu arada bu ayakkabılar arasından favorimi seçemeyeceğim çünkü onlarca ayakkabılar arasından bunları seçtim zaten. Nicholas Kirkwood için söylenmesi gereken bir diğer nokta ise ünlüler tarafından ne kadar az tercih edildiği. Kendisi iddalı ayakkabı yapmak için yola çıkmış bir tasarımcı olarak iddalı elbise-sıkıcı ayakkabı kombinleri yapan ünlülere yeterince hitap edemiyor nedesne. Moda sevdalısı sosyetik insanlar olmasa Kirkwood giyen kalmayacak ortada. Ama yine de iyiki varsın Nicholas.

20 Ekim 2011 Perşembe

ünlü pabuçlar: Rihanna


Bugünkü ünlü pabuçlar macerasının kahramanı Rihanna. Yeni klibi de çıkmışken hazır blogumuza da konuk edelim kendisini. Bu fotoğraf Rihanna'nın Paris seyahati esnasında çekilmiş efendim. Hanımkızımızın "dinner date"i varmış. Yeni saç rengi ve stiliyle 90lara dönüş yapan Rihanna ayakkabı konusunda seçimini yukarıda gördüğünüz Christian Louboutin'ın Daf isimli bootielerinden yana kullanmış.
Bu arada ben de istiyorum sürekli Louboutin postları yazmayayım ama sevgili celebrityler Louboutin giyiyor başka bir şey giymiyor napayım. Bir diğer üzüldüğüm nokta da tasarımcılar her sezon birbirinden yaratıcı, birbirinden yenilikçi tasarımlar yapıyorlar, bu bayanlar yine gidiyor en düz ayakkabıları giyiyor. Bir Rihanna, bir Lady Gaga bile böyle yaparsa kim giyecek sanat eseri tadındaki ayakkabıları?

16 Ekim 2011 Pazar

trend: Kürk

Bu sezon ön plana çıkan değerli malzeme trendinden daha önce yılan derisi ile ilgili postlarımda bahsetmiştim. Şimdi ise kürk konusuna değinelim. Açıkçası yumuşak yumuşak hayvanları duvarlara vura vura öldürüp, derilerini yüzüp sonra onları ayakkabının üzerine koyma düşüncesinin benim için pek bir cazibesi yok. Sahte kürklerin, peluşun, polyesterin kullanılması da beni hiç mi hiç rahatsız etmiyor. Tabi zengin kokona ablalar istiyor ki en kıymetlimiss benim olsun, ondandır ki çeşit çeşit hayvanlardan yüzülen kürklü tasarımlar her sezon kendine yer buluyor. Bu ayakkabılar gerçek kürk mü değil mi bilemiyorum ama kürk görüntüsü ve hissi benim hoşuma gidiyor, hayvanlardan yapılmadığı sürece...
Alexander Wang                                      Aperlai

Brian Atwood                           Gianvito Rossi

Christian Louboutin                               Pierre Hardy

Bunlar da sezondan seçmece kürk detaylı tasarımlar. Yerleri süpüren kürklü bir ayakkabının ne kadar kullanışlı olduğu sorgulanır bence... O yüzden buradaki favorim de yine Louboutin tasarımı olacak. Oldukça çılgın ve asi bir havası var ve kırmızıyla siyahın bir araya gelince yarattığı süper-seksapel de bu ayakkabıya olan aşkımı pekiştirdi. Louboutin reyiz rulezz diyerek içimdeki apaçiyi de dışarı çıkartiyim...

Burak Uyan sonbahar/kış 2011

Burak Uyan için "türkün gücü" konseptinin ayakkabı ayağı desek yalan olmaz. Nuri Bilge Ceylan, Orhan Pamuk, Emrah Yücel neyse Burak Uyan da o. Kendisinin oldukça parlak ve dolgun bir CVsi var. Aperlai, Givenchy gibi önemli markalarda tasarımlar yapmış, Net-a-porter gibi önemli bir alışveriş sitesinin aksesuarlardan sorumlu tasarımcılığını üstlenmiş, 2010 yazından itibaren de kendi markasını yaratmış. Buradan kendi çapımda büyük takdirlerimi sunuyorum kendisine ve de hem başarılarının hem de ayakkabılarının devamını merakla bekliyorum.



 Yukarıdaki ayakkabılar tasarımcının sonbahar kış koleksiyonundan. Her biri kendi içinde çok hoş ve orjinal tasarımlar. Koleksiyon olarak onları bir arada tutan nedir tam kavrayamamış olsam da bu ayakkabıları ben çok beğendim. Hemen favorimi de ekleyeyim; malzeme skalası, rengi ve mimari formuyla ikinci sıradaki mor sandaletlere bayıldım. Bu arada Hollywood sakinleri de Burak Uyan tasarımlarını heyecanla karşılamışlar... Aşağıda Cameron Diaz'ı Teen Choice Awards töreninde bir çift Burak Uyan'la görebilirsiniz.

 


spor platformlar

Bu tasarımımda ilham kaynağım, yok. Bildiğin yok. İçimden geldi. Delikli derinin (punched leather diye geçer, türkçesi de böyledir umarım) yarattığı spor havayı çok seviyorum ve spor-şık bir ayakkabı tasarlamak istedim. Altın rengi incecik metal topukları altın rengi biye detaylarıyla ve yine altın rengi metal halkayla uyum içinde. Siyah kontrpiye kısmı lastik detayıyla topuk kısmına bağlanıyor. Topuk kısmında ise ayakkabıya renk vermesi için bordo-kırmızı arası bir renk kullandım. Bu da böyle bir anım olsun bakalım...

13 Ekim 2011 Perşembe

ünlü pabuçlar: Beyoncé


Bugün ünlü pabuçların konuğu Beyonce. Malum kendisi Jay Z'nin bebeğini taşıyor, herhalde bu nedendir ki kendi şemsiyesini taşıyacak gücü kendinde bulamamış. O botları giymeyi biliyosun ama Beyonce demek isterdim kendisine... Botlar Alexander McQueen tasarımı ve her zamanki gibi kusursuzlar. McQueenesque tokaları ve kapitone bilek detayıyla tam bir motorcu hatun imajı çizse de bu botlar; Beyonce hanım yılan derisi desenli şifon babanne bluzuyla ve skinny pantolonuyla kombinleyerek eklektik bir görünüme kavuşmuş. Olmamış hemen o botları onları hakeden birine ver diyerek sözümleri burada bitiriyorum...



12 Ekim 2011 Çarşamba

ünlü pabuçlar: Blake Lively

Bu gün ünlü pabuçlarda Blake Lively var. Ayakkabılar Charlotte Olympia'nın Dolly'lerinden yeşil olanı. Bu Dolly'lerin envai çeşit rengini sık sık ünlülerde görüyorum. Ben de parayı basıp designer ayakkabı alacak olsam bir adet Charlotte Olympia Dolly edinirdim.
Şimdi ben bu kıza ifrit oluyorum. Kendisi yemek yemeyi seven, spor yapmayan, genetik olarak taş olmaya programlanmış hatunlardan. Yaşımız çok yakın ama o dünyanın en güzel kıyafetlerini ve ayakkabılarını herkesten önce giyip, Leonardo DiCaprio'nun kollarından Ryan Reynolds'un kollarına koşarken ben burda onun hakkında atıp tutuyorum. Peh... Neyse... Gossip Girl çekiminden araklanmış bu görüntüde Charlotte Olympia'larıyla arz-ı endam eden Blake'e yine yakışmış yine yakışmış, doğruya doğru. Gri tonlardaki floral desenli elbisesini, elbisenin desenleriyle uyumlu yeşil ve mercan tonlarında kolyelerle süslemiş. Altına çektiği ayakkabılar da tabi ki mikemmel.


dosya: Gova

Gova, ingilizcede pump diye geçer, ayakkabının en sade formu, sandalet ya da mokasen gibi parçalı; bot, bootie ya da çizme gibi yüksek bilekli, oymalı kakmalı olmayan düz ayakkabı modeline verilen isimdir.Renkli, desenli olabilir ama önemli olan modelin kesiminin düz ve bileksiz olmasıdır. En klasik ayakkabı modelidir, kalıbı da en iyi gösterendir. Bu nedendir ki ünlü markalar "imza" olarak bu ayakkabıları kullanırlar. Dümdüz siyah topuklu bir ayakkabı bile kalıbıyla, oranlarıyla markasını belli edebilir. Şimdi ünlü markaların bu imza modellerine bakalım:
Yves Saint Laurent
İşte benim en sevdiğim gova modeli ayakkabı; YSL Tribute. İncecik stiletto tadındaki topuğu, yüksek platformu, ön kısmındaki iki sıra dikişiyle ve tabi ki muhteşem oranlarıyla beni ve birçok ünlüyü kendine hayran bırakmıştır. İddia ediyoum, bu ayakkabının yakışmayacağı kadın yoktur. Hem ince topuğuyla narin bilekli kadınlara hem de chunky havasıyla daha iri kemikli kadınlara yakışır ve bu özellik çok az ayakkabıda bulunur.


Bu Louboutin'larda klasiklerdendir. Soldaki model uzun yıllardır Louboutin'ın çok satanlarındadı ama sağdaki Pigalle modeli çıktıktan sonra popüleritesi oldukça azaldı. Her ikisi de kalıp üstadı Louboutin'in zarif zevkini çok güzel yansıtıyor bence. Ama biraz önce dediğim gibi, Pigalle örneğin, kalın bilekli kadınlara hiç yakışmaz. İlle de narin ayak, narin bilek ister. Kate Moss, Rachel McAdams bu ayakkabıyı şahane taşırken Rihanna'nın iri bedeninin altında bildiğin komik durur (bkz: aşağıdaki resimler). O yüzden Louboutin ayakkabılara tapsamda gova konusunda YSL döver. Bu arada Pigalle'ın seveni ve giyeni o kadar çoktur ki sırf bu ayakkabıya adanmış bir blog bile var: http://cl-pigalle.blogspot.com/ . 
 
Buyrun bakın işte iki ünlü, iki küçük siyah elbise ve iki çift Louboutin Pigalle, siz karar verin. 

Manolo Blahnik
Manolo Blahnik'e gelirsek, kendisi bence Sarah Jessica Parker'ın meşhur ettiği biraz overrated bir tasarımcı. Bütün ayakkabıları yıvranç demiyorum, tabi ki muhteşem güzellikte ayakkabıları var ama "çılgın" sınıfına giren bazı tasarımlarını bedava verseler giyerim tamam, ama para verip hayatta almam : ) . Bu gova modeli ise oldukça şık, İtalyan ayakkabılarının klasik zerafetini taşıyor ve yirmi metre öteden ben Manolo'yum diye bağırıyor.


Sergio Rossi
 Sergio Rossi ChiChi govaları ise başka bir İtalyan cazibesi. Kalıp olarak Pigalle'i andırsa da topuğunun yerleşimi, yüz kısmının yüksekliği ve burun kavisiyle farkını belli eder. Çok cazibeli ayakkabıdır ama bu mu Pigalle mi deseler oyumu Louboutin'dan yana kullanırım.
Brian Atwood
Brian Atwood'un bu Starlet isimli ayakkabıları da oldukça hoştur ve tasarımcının imza modellerindendir. Kıvrımlı, yumuşak çizgileri, zarif oranları ile pek çok ünlünün tercihi olmaktadır. Özellikle cafcaflı kırmzı halı elbiselerinin altına sade ve zevkli bir tercihtir. Severiz kendisini. Görünce aaa Brian Atwood bile deriz.