26 Şubat 2012 Pazar

dosya: Çoraplar


Konumuz ayakkabı olunca çorap meselesine değinmezsek olmaz. İnsanı, ve tabi ayakkabıları rezil de vezir edebilecek çorapların seçimine özen göstermek şart. Ben de sizler için lookbook.nu insanları ve bir takım ünlüler eşliğinde çeşitli çorap türlerini ve bunların kullanım şekillerini inceledim.
Sanırım pek çoğumuzun en özendiği ama riskli bulduğu için de denemekten en çok çekindiği trend budur. Özellikle Mary Jane isimli tek sıra ince bantlı ayakkabılarla "şirin kız" imajına uyum sağlayan soket çorapları etekler, elbiseler ve hatta yukarıdaki gibi kısa pantolonlarla tamamlamak mümkün. Soket çorapları bu tarz cici kıyafetlerle değil de salaş bir tarzla kullanmak için ise ekstra özen göstermek lazım; çünkü, yanlış kombinlerle evsizlere benzeme ihtimaliniz de var. Şahsen bu çorapları kapalı burun ayakkabılarla kullanımını tercih etsem de peep-toe denilen burun kısmı dekolteli ayakkabılarla da kullanılabilir. Yazlık sandaletleri ise çorapsız gezebileceğiniz günlere saklayın plz. Bu tarzın bir diğer düşmanı da kalın bilekler ve kısa bacaklar. Görüntüyü bilek hizasında bölen bu çoraplar sizi olduğunuzdan daha kalın ve kısa gösterecektir.

Diz üstü çoraplar özellikle kışın minileri giyip bacakları üşütmemek için ideal tercih. Hele bir de ince çorap üstüne giyildiyse oh mis gibi, sıcacık olur. Dizüstü çoraplar konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise doğru kombinleyip jartiyerli çoraplarla geziyormuş gibi görünmemek. Rihanna ve Taylor Momsen o şekilde geziyor olabilir ama; size ülkemiz sınırlarında kapıdan çıkıp laf yemeden yürüyebilmeniz için 10 dakika veririm açıkçası. Rock'n roll ya da şıkşıkıdım kıyafetlerle kombinlenebilir olsa da benim görüşüm yine dizüstü çorapların şirin ya da kolejli kız imajını daha iyi tamamladığı yönünde.

Kadın çorabı olarak da geçen ince çoraplar uzun yıllardır kadınların kurtarıcısı olmuştur. Son zamanlarda hor görülen ten rengi çoraplar bile Cambride Düşesi Katherine sağolsun geri dönmeye başladı. İster siyah, ister beyaz, ister ten rengi olsun bacakları toparlayan, rengini düzelten ve efil efil esen rüzgarları az da olsa kesen kadın çoraplarını ben beğenerek kullanıyorum. Hem de ister punk, ister hipster, ister düşes olun bu çoraplar tarzınıza da uyum sağlayacaktır. Her türlü ayakkabı ve tabi her türlü bacak tipine uygun oluşu da cabası. (Burnu açık ayakkabıya, burunsuz çorap almamız gerektiğini söylemiyorum bile)
Desenli çoraplar bir miktar sahneyi çalan aksesuarlardır ve kıyafette çok fazla yıldız yoksa kullanılmalıdır. Stella McCartney'nin geçtiğimiz sezon koleksiyonuyla hayatımıza soktuğu siyah puantiyeler, çoraplarda da bu trendin öne çıkmasına neden oldu. Her türlü desen bir yana, puantiyeler şu sıralar çok ama çok moda. Desenli çoraplar da riskli kategorisine giriyor, çünkü kıyafeti aşırı kalabalıklaştırma ihtimaline sahip. O yüzden bu tür çorapları kullanırken aynaya bakıp iki kere düşünmekte ve ayakkabıları da sade tutmakta fayda var.
Renkli çoraplarla ilgili teorim, bunları sadece renkli kişilikleri olan insanların giydiği yönünde. Bu sebeple renkli çoraplar üzerine fazla tavsiyede bulunamayacağım. Bu tarz çorapları tercih eden insanlar zaten olanca neşeleriyle kıyafetlerini bir renk deryasına çevireceklerdir. Şahsi görüşüm renkli çorapların en çok "color block" trendine yakıştığı. Bir kaç tane iddialı rengin bir arada kullanıldığı bu trendde ayakkabılar da bambaşka bir renk seçilebileceği gibi çorapla aynı tonlar seçilerek bacakları daha uzun göstermek de mümkün.

Siz de benim gibi çılgınlarca "Bugün Ne Giysem?" izliyorsanız, siyah opak çorabın önemini zaten kavramışsınızdır. Ben izlemeyenler için özet geçeyim. Malum siyah ince gösterir, bacaklarımızın ince gözükmesi  de haliyle elbiselerimizi, minilerimizi olduğundan daha şık gösterecektir. Ayrıca yokluğun rengi siyah bacak kısmını görsel anlamda iptal ederek kıyafetin diğer kısımlarının etkisini arttırır. Ee bacakları iptal ettiysek ayakları da iptal etmek lazım gelir. Bu sebeple siyah opak çorabın en iyi tamamlayıcısı siyah ayakkabılardır. Özellikle süet ayakkabılar, çorap ve ayağı bütün gibi gösterek homojen bir silüet yaratır. O yüzden shoeshine* olarak naçizane tavsiyem siyah çorapları siyah süet ayakkabılarla kullanmak. Deneyin pişman olmazsınız!

Çorap dosyamızı izlediniz. Ayakkabılarla yakından uzaktan alakalı yeni bir konuda görüşmek dileğiyle...

5 yorum:

  1. çok güzel olmuş! fotoğraflar kolajlarına da bayıldım :)

    soket çoraplardan üçüncüsüyle, renkli çoraplardan ilkine bayıldım..

    ben okula giderken eylül, nisan, mayıs, haziran ayları dışında siyah opak çorapcıyım :D mayıs, haziran dışında mat ten rengi çorap giyiyorum. itiraf etmem lazımsa topuklu&soket çorap ikilisini hiç denemedim ve kısmen içimde kaldı :D renkli çoraplarım da var ama son zamanlarda elim gitmiyor.. en en en çok sevdiklerim dizüstü çoraplar :) özellikle gri ve lacivert dizüstü çoraplara bayılıyorum ^^

    YanıtlaSil
  2. Beğenmene çok sevindim!!

    Ben de çoğunlukla siyah opak çorapcıyım. Ne de olsa oldukça kurtarıcı bir parça... Soket çorap için de cesaretimi topladım, bu yaz deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
  3. bu kısa çoraplarla ayakkabı biraz riskli aslında ama yakıştırmayı bilen de gayet güzel yakıştırıyor, örneğin en üstte soldan ikinci gibi. paylaşımın çok güzel emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. ÖZLEM DUMAN

    Benim tercihim yaz kış herzaman süperince külotlu çoraptır.Ten ve siyah renk başta olmak üzere,vizon,kaşmiş ve sahra renklerinide sever ve giyerim.Antalya gibi bir yerde ağustos sıcağında bile mini eteğimin altına ince külotlu çorap giydiğim için benim daima trendim olmuştur.Ayrıca açık ayakkabı ve ince çorap ikilisini denemeyen varsa kesinlikle tavsiye ederim ;)

    YanıtlaSil