7 Eylül 2011 Çarşamba

dosya: Okul Ayakkabıları




Lisede ayakkabıya göre karakter analizi yapmamış insan yoktur herhalde. Ayakkabılar, botlar tek tip üniformaların altında statü simgesi, tarz belirteci, hatta ve hatta karşı cinsi tavlama aracı olmuştur. Ergenlik bunalımlarının etkisinde istediğim ayakkabı için zırlamışlığım bile vardır (çoğu insan gibi). Şimdi nostaljik bir havaya bürünüp zamanın okul ayakkabılarına bir bakalım:
Bir numaralı ayakkabımız bu mokasenler. Benim zamanımda makbul olanı (kolej bebesi olduğumdan) Dexter marka olanlardı. Burlington çoraplarımızı giyer, altına Dexter'ları çeker kendimizce sükse yapardık. Aslında herkes bu ayakkabıları giydiğinden ne tür bir havamız olduğu da tartışılır tabi. Erkekler de Dexter'ların envai çeşit modellerini yoğunlukla giyerlerdi. Bu modelleri çok "tikky" bulan asi gençler ise tercihlerini klasik Converse Chuck Taylor'dan yana kullanırlardı.
Dexterlarla yetinmeyen zengin bebeleri Gucci ve Prada'nın yukarıdaki modellerini tercih ederdi ki, benim en hazzetmediğim grubu da bunlar oluştururdu. Liseden kalma bir önyargıyla hala bu ayakkabıları giymiş insanlara iyi gözle bakmam. Zaten giymeyin bunları, ne o öyle dünyayı kurtaran mafya babasının oğlu gibi. Siz şimdi arabanın anahtarını çıkarıp masaya da koyuyorsunuzdur.



Caterpillar (nam-ı diğer Cat) botlarının her daim alıcısı olurdu. Ama Timberland botlar Cat'lere nazaran daha yüksek statü göstergesiydi. Özellikle kızlar pembe, mavi, lacivert, tarçın, sarı gibi çeşitli renklerine aynı anda sahip olmanın havasını dahi atardı. Bu botlar kızlar kadar erkekler arasında da yaygındı. Concon çocuklar bağcıklarını bağlamadıkları Timberlandlerin içine pantalonlarını sokmak suretiyle american gangsta' havası yakalardı. Hala böyle gezen insanlar görüyorum sokakta, yuh diyorum, ayıp diyorum, aklınızı başınıza toplayın diyorum. Bir çete üyesi, siyahi veya rapçi değilseniz lütfen o paçanızı botunuzun içinden çıkarınız.

 
Ben ortaokuldayken gelip geçen başka bir moda da Buffalo botlardı. Bunlarda çeşitli renklerde mevcuttu ve hem erkekler hem de kızlar tarafından sıklıkla tercih ediliyordu. Aynı Timberland botlar gibi madafaka gangsta çocuklar paçalarını bu botların içine sokaraktan kullanırlardı.

Buffalo modasını kısa sürede silip atan botlar ise bu Oxs'lardı. Kısa, uzun, daha kısa, daha uzun hatta çizme modelleri vardı ve tabiki yine birkaç tanesine birden sahip olan kızlar diğerlerinden daha havalı sayılırdı. Benim bu botlar hala durur, arada giyerim ve oldukça da sağlamdırlar. Hatta hala sağda solda giyenleri görürüm, bence iyidir, giyilsin. 



















Son olarak da alternative nation'ın tercihlerine bakalım. Metalci gençlerin, punk severlerin, ay bunlar çok tikiaee diye diğer gruba laf edenlerin, yani tüm asilerin tercihi Harley Davidson ve Doctor Martens botlar. Bu botlara da saygım sonsuzdur, çünkü oldukça kaliteli ve dayanıklı bir çift Harley çizme kullanmışlığım vardır. DocMartens'ler ise gençlerin de yetişkinlerin de isyanı olarak yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

Şimdinin ergenleri ise duyduğum kadarıyla günlük ayakkabı olarak babetlere sarmışlar. Converse ise asi çocukların ayağında popüleritesini sürdürüyormuş. Botlarda ise yavaş yavaş etkisini kaybeden Ugg yerini Hunter'ın yağmur çizmelerine bırakmış. Timberland ise yer yer kullanılarak bir ekol olmaya devam etmiş. Shoeshine hava durumunu bildirdi. (gibi oldu)

10 yorum:

  1. Peki sayin shoeshine, icimizde kalmis buffalo botlari su dakika satin almak istiyoruz mesela, nereden bulabiliriz bilginiz var mi?

    YanıtlaSil
  2. aynen bende buffalo bot bulmak istiyorum nerden bulabiliriz

    YanıtlaSil
  3. Bulan arkadaş varsa bana da buffalo bot lazım :( yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
  4. pradalarla birlikte hayatımıza moschino girmişti bi ara. nasıl okunduğunu çözene kadar esti gitti moschino sevdamız tabii bir de dkny'nin çok tuttuğu dönem var. hey gidi yaaa... ben de buffalo bot arıyorum çünkü kendiminkileri bulamıyorum ve liseydi-sükseydi filan derken biz bu botların ne denli sağlam olduğunu unutmuşuz. hayatımda parasını çıkaran iki ayakkabı sahibi oldum biri buffalolar diğeri oxslar. benimle birlikte zaman zaman annem bile giyiyordu bu ayakkabıları ona rağmen taş gibi sağlamlardı. şimdi aynı parayı hatta bazen daha fazlasını veriyoruz ayakkabılara ama hepsi tırt! buffalo gibi her kıyafetin altına uyan, su geçirmeyen, altı kaymayan sağlam ayakkabı yok! buffalo markası da bizim modelleri kaldırmış abidik gubidik şeyler koymuş yerine, üzüldüm.

    eski buffalolardan bulan varsa bir çift 38.5 numara da ben istiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. bulursanız mmkinse bnmde hbrm olsun :)

    YanıtlaSil
  7. bende var hala gıyıyorum 15 sene oldu hala temız taş gibi herıfler salakmı bufolo satsınlar kullananlar 10 seneden fazla kullanıyorlar

    YanıtlaSil
  8. ama satan bı yer bulursanız bende alırım maıl koray@live.com

    YanıtlaSil
  9. bende var hala gıyıyorum 15 sene oldu hala temız taş gibi herıfler salakmı bufolo satsınlar kullananlar 10 seneden fazla kullanıyorlar

    YanıtlaSil
  10. Orjinal Buffalo bot ispanya sitesine baktım, bu model onların sitesinde de yok. Nereden bulup alabiliriz bilen var mı?

    YanıtlaSil