22 Eylül 2011 Perşembe

dosya: Teknoloji



Teknoloji artık televizyon, uydu, mutfak robotu, kol saati, x-ray cihazı, iphone veya otomatik bahçe sulama sistemlerinin çok daha ötesine geçti. Elimizi attığımız yerde minyatür ebatlarda 8GB bellekler, ekstra titreşimli otomatik diş fırçaları ve neredeyse zekasıyla bizi alt edecek elektrikli su ısıtıcıları mevcut. Haliyle tüm endüstriler de teknolojinin sunduğu bu kaynaklardan nasipleniyor.

Bizim konumuz ise, malum, ayakkabılar. Gerek üretim tekniği olsun gerek kullanılan malzemeler olsun eskiden hayal bile edilemeyecek pek çok seçenek önümüzde. Artık kalıba deriyi germek, sonra tabanı çakmak altına topuğu eklemek fazla geleneksel kaçıyor. Artık polikarbonlar, güçlendirilmiş malzemeler, 3d printerlar ve CNC makineleri var. E tabi eldeki yeni imkanlarla ortaya çıkan tasarımlar da oldukça yenilikçi, bambaşka bir bakış açısına sahip. Her zevke uygun mu, çok da değil aslında...






İlk iki ayakkabı Julian Hakes isminde bir tasarımcıya ait. Ayağın etrafında dolanan tek bir şeritten meydana geliyor ikisi de. Yani tamam değişik, teknolojik filan ama ben giymem bunları kardeş. Nerede estetik, nerede konfor? Sonraki iki ayakkabı isi Royal College of Arts'tan bu yıl mezun olmuş yaratıcı bir arkadaşın çalışmaları. Victoria Spruce isimli bu bayan konvansiyonel ayakkabı tabanlarını plastikle birleştirerek kendine has hoş bir tat yakalamış. Aferin Victoria, devam Victoria, keep up the good work Victoria! Evet Victoria'ya selamlarımızı gönderdiğimize göre sıradaki ayakkabıya geçebiliriz. Bu beyaz parmak arası sandalet Tea Petrovic isimli bir tasarımcının ürünü. 3d printerla üretmiş, yani şu haliyle giysen ayağında paralanır. Ama konsept olarak Calatrava'dan etkilenmiş ki kendisi sevdiğimiz mimarlardandır, o yüzden ayakkabının giyilemezliğini görmezden geliyorum. Last but not least, Alexander McQueen'in 2010 ilkbahar/yaz koleksiyonu defilesi için yarattığı bu ayakkabılar teknolojinin ayakkabı sanatıyla buluşmasının gelebileceği en üst noktalardan biri bence(teknoloji dediğin böyle kullanılır beybi). Nasıl bir 3d modelling tekniği kullandılar, nasıl ürettiler bilmiyorum ama bu ayakkabıya heykel muamelesi yaparım ben arkadaş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder