11 Aralık 2011 Pazar

dosya: 10 ikonik ayakkabı

Shoeshine sizin için on ikonik ayakkabıyı seçti. Biraz öznel bir liste ama eklemelere her zaman açığız...

10. Ugg
Kimimiz bayılarak giydi, kimimiz ölesiye nefret etti; ama kesin olan şey bu ayakkabıları herkesin bildiğiydi. Adı çirkinliğini yaşatan Ugg botlar Hollywood ünlülerinin, Avusturalyalı sörfçülerin ve tabi biz düz adamların ayağından yıllarca düşmedi ve hala da giyilmeye devam ediyor.



9. Louboutin Daffodile
Christian Louboutin'ın bu ayakkabıları görece yeni sayılır. Ancak son bir senedir o kadar çok gördüm ki, sanırım ikonluk mertebesine yerleştirebiliriz. Sadece Lady Gaga'nın beş çifti Daff'ını paylaştım bu blogda. Beyonce, Kardashiancanlar, Victoria Beckham, Eva Longoria, Heidi Klum, Nicole Scherzinger ve daha kimler kimler... Bu ayakkabıyı giymeyen ünlü kalmadı desek yeridir. Bu popüleritesini de hakediyor tabi çünkü tam bir bacak ve popo dostu. Konfordan bahsetmiyorum tabi ki. Görsel olarak boyunuza boy katan, popoyu kaldıran, bacakları uzatan ve sırf bu amaçla yola çıkılmış gibi tasarlanmış bir ayakkabı.



8. Suri'nin Topukluları
Tom Cruise ve Katie Holmes'un büyük aşklarının küçük meyvesi Suri Cruise. Henüz iki yaşındayken giydiği özel yapım Roger Vivier'ler ile büyük tepki topladı ve tabi ki geleceğin stil ikonluğu misyonu da böylece başlamış oldu.

7. Dr. Martens
Aslen alman doktor Klaus Martens tarafından ikinci dünya savaşından sonra rahatsız asker postalları yerine tasarlanan bu botlar İngiliz punk akımının ve anarşist ruhun sembolü oldu. 2010 yılında New York'ta "en iyi anti-kültür sembolü ayakkabı" ödülünü kazandı. O dönemi yaşamış ve hala yaşatmakta olan asi ruhların tercihi Doc Martens binbir çeşit rengiyle hala gönüllerimizi fethediyor.




6. Alexander McQueen bahar 2010 ayakkabıları
Modanın dahi çocuğu McQueen'in ölmeden önce tamamladığı ultra-yaratıcı son koleksiyonundan bu uzaydan düşmüş ayakkabıların vuruculuğu inkar edilemez. Ayak ve ayakkabı kavramlarını tamamen silip kendi hikayesini yazan bir tasarım. Giyilebilirliği çok düşük olsa da heykelsiliği ve iddası onu listemize sokmaya yetiyor. Bu ayakkabıyı kim mi giyer? Tabi ki modayı oyun alanı haline getiren Lady Gaga.


5. Louboutin Pigalle
Ayakkabı denince akla gelen tasarımcı Christian Louboutin. Louboutin denince gözümüzde canlanan ayakkabı ise Pigalle. Güzelliğini formundan ve sadeliğinden alan bu ayakkabılar siyah gövdesi ve kırmızı tabanıyla Louboutin'ın imzası gibi adeta. Kate Moss, Rosey Whiteley Huntington, Rachel McAdams ve bir çok ünlünün vazgeçilmezi, zerafetin ayakkabıya bürünmüş hali.




4. Converse All Star, Chuck Tailor
Converse ayakkabılar ne bir zamana ne bir tarza ne de bir kitleye ait. Onu ikonlaştıran da bu olsa gerek. Yoldaki pazar işi tişört ve jean giyen kezban kızın ayağında da, Hollywood'lu asi çocuğun takım elbisesinin altında da, Harlem'de sokak basketbolu oynayan siyahi gencin ayağında da o ayakkabı var. Her rengi her modeli üretildi. Ne AC/DC'si kaldı, ne Ed Hardy'si. İkişer üçer alıp tepe tepe kullandığımız Converse'ler listemizin 4. sırasında.


3. Cinderella'nın cam ayakkabıları
       
Çocukken bilinç altımıza ayakkabıların önemini yerleştiren "the ayakkabı", Cinderella'nın camdan pabuçları. Çiftinden ayrılıp üzüntülere boğan ve yakışıklı prensle beraber sahibine dönen bir ayakkabının hikayesi. Prensin bile öyle dikkatini çekmiş olacak ki bu pabuçlar, prens Cinderella'nın yüzüne dahi bakma ihtiyacı duymamış, kızı da bu ayakkabıyla aramış.

2. Carrie'nin Manolo'ları
Sex and the City'deki on sezonluk maceraları boyunca  Carrie Bradshaw'un ağzından ve ayağından düşmedi Manolo Blahnik ayakkabılar. Hatta tasarımcıyı sosyetik ikoncanlar arasında bu dizi meşhur etti desek yeridir. Carrie gibi bir stil ikonunun on senelik aşkı Mr.Big'le evlenmesinin hikayesini odağına alan ilk sinema filmi de bu Manolo sevdasını pekiştirdi. Mr.Big'in evlilik teklifi yüzük gibi sıradan bir objeyle mühürlenemezdi ve tabi ki Manolo Blahnik ayakkabılar burada da imdada yetişti.



1. Dorothy'nin kırmızı pabuçları
Bir çok listede ilk sırayı almış Dorothy'nin yakut ayakkabıları, ben de hakkını vermek istedim. Oz Büyücüsü'nün Dorothy'si kitapta gümüş rengi ayakkabılar giyiyormuş aslında ama 1939 yapımı filmde kırmızı ayakkabıların altın rengi kaldırım taşında daha güzel görüneceğine karar vermişler ve tüm zamanların en meşhur ayakkabısı da böylece ortaya çıkmış. Film için yapılan yedi adet kopyasının her birinin değeri 1.5 milyon dolar imiş. Judy Garland'ın canlandırdığı Kansas'lı Dorothy'nin kırmızı pabuçları en ikonik ayakkabı olarak bir numarada.

4 yorum:

  1. Harika bir post olmuş,eline sağlık=)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, beğenmene sevindim!!!

    YanıtlaSil
  3. çok iyi bir liste olmuş! aklıma gelen tüm ayakkabılar var listede.. belki son zamanlarda sokak stilinin bir parçası haline gelen jeffrey campbell da eklenebilir :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler!! Kesinlikle haklısın Jeffrey Campbell'lar da popülerliğiyle bu listeye girmeyi hakediyor!

    YanıtlaSil